large arrow left large arrow right large arrow down medium arrow right small arrow left small arrow right small arrow up small arrow down email facebook facebook instagram twitter download chevron up chevron down
Index

Guildford Aquatic Centre

Surrey, BC
Info

The Guildford Aquatic Centre is an expansion to the existing Guildford Recreation Centre. The new Aquatic Centre is a recreation and therapeutic aquatic destination, providing training opportunities for swimming, water polo, and other aquatic sports as well as the capacity to host competitive swimming events. The unique architectural and urban design features of the aquatic centre provide the community of Guildford with a world class facility.

The design is conceived as a magic box with the pixelated precast concrete exterior acting in tension with the white pearl natatorium interior. The charcoal tones of the precast concrete present an animated facade in symphony with the transparent curtain wall, creating a rhythm of solid and void. The fluidity of the landscape enclosing the building was strategically designed to accommodate the existing slopes of the site, providing desired pedestrian entry points as well as acting as a foil to the rectilinear architectural form. Terraced rain gardens which were composed for storm-water retention help create an ecological habitat as well as providing a water garden, which can be viewed from the interior pool deck. Elevated above the terraced gardens is a meandering pathway which invites the incoming patrons to the main entrance of the building.

Facts

  • Client:City of Surrey
  • Type:Institutional
  • Size:112,000 sq ft
  • Budget:$38.6 million
  • Status:Completed 2015

Awards

  • LG Award in Architecture – Medal, AIBC
  • 2015 Wood Design Honor Award
  • Jury's Choice, Wood WORKS! BC Wood Design Award
  • Fraser Valley Commercial Building Awards – Excellence Award, Community Recreational

Guildford Aquatic Centre

Surrey, BC

The Guildford Aquatic Centre is an expansion to the existing Guildford Recreation Centre. The new Aquatic Centre is a recreation and therapeutic aquatic destination, providing training opportunities for swimming, water polo, and other aquatic sports as well as the capacity to host competitive swimming events. The unique architectural and urban design features of the aquatic centre provide the community of Guildford with a world class facility.

The design is conceived as a magic box with the pixelated precast concrete exterior acting in tension with the white pearl natatorium interior. The charcoal tones of the precast concrete present an animated facade in symphony with the transparent curtain wall, creating a rhythm of solid and void. The fluidity of the landscape enclosing the building was strategically designed to accommodate the existing slopes of the site, providing desired pedestrian entry points as well as acting as a foil to the rectilinear architectural form. Terraced rain gardens which were composed for storm-water retention help create an ecological habitat as well as providing a water garden, which can be viewed from the interior pool deck. Elevated above the terraced gardens is a meandering pathway which invites the incoming patrons to the main entrance of the building.

Facts

  • ClientCity of Surrey
  • TypeInstitutional
  • Size112,000 sq ft
  • Budget$38.6 million
  • StatusCompleted 2015

Awards

  • LG Award in Architecture – Medal, AIBC
  • 2015 Wood Design Honor Award
  • Jury's Choice, Wood WORKS! BC Wood Design Award
  • Fraser Valley Commercial Building Awards – Excellence Award, Community Recreational
Associate Architects: SHAPE Architecture
Photography © Ema Peter Photography