large arrow left large arrow right large arrow down medium arrow right small arrow left small arrow right small arrow up small arrow down email facebook facebook instagram twitter download chevron up chevron down
Index

SAIT Polytechnic Parkade

Calgary, AB
Info

This parkade building represents the first step towards fulfilling BTA’s master plan for urbanizing the campus of the Southern Alberta Institute of Technology. Located below the Campus Commons, the underground structure and its accompanying road realignments consolidate and rationalize the current sprawled distribution of campus parking into a central facility. In turn, this structure frees up developable land for additional facilities and uses parking as a means of reinvigorating campus life.

The incorporation of the site’s topography in the design offered the opportunity to reduce the impact of the parkade while maximizing natural ventilation and presenting major gains in construction cost efficiencies. By building under an existing field, the parkade integrates a green room and preserves critical visual linkages between the campus and Downtown Calgary, while respecting the historic heart of the SAIT Polytechnic campus. BTA collaborated with an artist to develop a unique screen mural on the exposed sides of the parkade, thereby creating a huge public art wall. Made up of thousands of holes punched into the metal screen, the changing angle of the sun creates a pixilated image of moving clouds and the prairie sky.

Facts

  • Client:SAIT Polytechnic
  • Type:Institutional
  • Size:381,000 sq ft
  • Budget:$92 million
  • Status:Completed 2009

Awards

  • Calgary Heritage Authority Lion Award for New Design
  • Award of Excellence – Recent Work, Prairie Design Awards

SAIT Polytechnic Parkade

Calgary, AB

This parkade building represents the first step towards fulfilling BTA’s master plan for urbanizing the campus of the Southern Alberta Institute of Technology. Located below the Campus Commons, the underground structure and its accompanying road realignments consolidate and rationalize the current sprawled distribution of campus parking into a central facility. In turn, this structure frees up developable land for additional facilities and uses parking as a means of reinvigorating campus life.

The incorporation of the site’s topography in the design offered the opportunity to reduce the impact of the parkade while maximizing natural ventilation and presenting major gains in construction cost efficiencies. By building under an existing field, the parkade integrates a green room and preserves critical visual linkages between the campus and Downtown Calgary, while respecting the historic heart of the SAIT Polytechnic campus. BTA collaborated with an artist to develop a unique screen mural on the exposed sides of the parkade, thereby creating a huge public art wall. Made up of thousands of holes punched into the metal screen, the changing angle of the sun creates a pixilated image of moving clouds and the prairie sky.

Facts

  • ClientSAIT Polytechnic
  • TypeInstitutional
  • Size381,000 sq ft
  • Budget$92 million
  • StatusCompleted 2009

Awards

  • Calgary Heritage Authority Lion Award for New Design
  • Award of Excellence – Recent Work, Prairie Design Awards
Photography © Nic Lehoux
Architect of Record: Marshall Tittemore Architects